Nejznámější funkcí axerophtolu je jistě ta, která podporuje vizuální výkonnost. Kromě toho je důležitý pro následující procesy:
● funkce a struktura kůže a sliznice
● Ochrana kožních buněk před poškozením (např. ze slunce)
● tvorba červených krvinek
● tvorba kostí a hojení kostí
● trávení / metabolismus bílkovin
● ochrana nervových buněk (mozku, míchy, atd.)
● posílení imunitního systému
● pomoc při tvorbě protilátek a bílých krvinek
● tvorba spermatu
● tvorba hormonů (včetně estrogenu a testosteronu!)
● v těhotenství vývoj embrya
Co se stane, když jej nemáme?
Vlastně je to pak celkem jednoduché, pokud tělo postrádá vitamín A, udělá vše, co je třeba. Nedostatek proto vede k:
● vypadávání vlasů.
● suchosti pokožky, vlasů a sliznic.
● noční slepot.
● rozmazanému vidění.
● zvýšenému riziku infekce.
● zvýšenému riziku rakoviny.
● Snížené plodnosti.
● únavě.
● poruše růstu u dětí.
● zhoršení pocitu pachu.
● ztrátě chuti k jídlu.
Nežádoucí účinky předávkování.
Pozor: příliš mnoho vitaminu A je nezdravé! Tělo může vylučovat příliš mnoho požitého vitamínu jen velmi špatně, a proto ho ukládá do jater. Přebytek může vést k osteoporóze, patologickým změnám jater, sleziny a štítné žlázy, a dokonce i k cirhóze.
Ten, kdo jí maso, by měl věnovat pozornost produktům, které obsahují játra (játrové paštiky). Jen občas si je dejte k jídlu. To platí zejména pro děti. Těhotné ženy by se měly vyhnout jídlu s játry úplně a dávat pozor, aby nepožily příliš mnoho látky v potravinových doplňcích, protože by to mohlo poškodit plod.
Denní potřeba
Požadavek dospělého člověka liší v závislosti na pohlaví, životní situaci a věku. Muži mají obecně vyšší potřebu áčka než ženy. Obecně platí, že denní potřeba je 0,8 až 1 mg, ale může být i vyšší (v případě stresu, kouření, silného slunečního záření na pokožce, potravin bohatých na bílkoviny, konzumace alkoholu, léků).
Které potraviny jej obsahují?
V případě, že ovoce nebo zelenina mají barvu oranžovou, žlutou, tmavě zelenou nebo červenou, jsou šance, že v mnoha z nich jsou karotenoidy, vysoké. To zahrnuje mrkev, sladké brambory, kukuřici, papriku, rajčata, kapustu, špenát, brokolici a meruňky.
V živočišných produktech je přítomen jako retinol a je zvláště vysoký v játrech a tukových produktech. Například nejvyšší obsah áčka v živočišných potravinách po játrech je v másle, žloutku a tučných rybách, jako je losos.
Pokud chcete jíst jaterní speciality, stačí jen malý kousek jater. Ve vejcích, másle a mléčných výrobcích je poměr mnohem nižší, takže je (téměř) nemožné zcela uspokojit potřeby.
Dávejte pozor na kosmetiku
Doporučuje se nepodceňovat příjem vitaminu A prostřednictvím kosmetických přípravků. Tam se často používá jako prostředek proti stárnutí, který redukuje malé vrásky. Konzistentní používání takových kosmetických prostředků může vést k 25% zvýšení příjmu. To je obzvláště důležité, protože předávkování podporuje osteoporózu a právě starší ženy používají kosmetiku proti stárnutí.